Lagi dengan manfaat sabut kelapa untuk penyemaian dan tanaman pokok

Tanamannya mahu berkongsi tentang manfaat sabut kelapa bagi tujuan penyemaian seperti bagi tanaman pokok terung. Boleh digunakan polibeg atau apa2 bekas yang sesuai untuk diisikan sabut kelapa. Sila rujuk pada post sebelum ini berkenaan info pokok terung tanamannya.

Benih terung yang diperolehi sebaiknya direndam semalaman dan ditanamkan pada bekas semaian kemudiannya. Benih semaian dapat tumbuh dalam minggu itu dan teruskan menyiram tanaman tersebut sebaiknya dua kali sehari. Ketika didalam usia muda juga boleh diletakkan biji baja dalam jumlah yang sedikit. Ini bagi membantu tumbesaran tanaman itu. Ditambahkan lagi dengan manfaat sabut kelapa untuk penyemaian dan tanaman pokok.IMG_6201.JPG

Sebaik tanaman pada polibeg didapati agak matang, boleh dialihkan ia ke batas yang disediakan. Batas yang disediakan elok digembur dahulu bersama tanah baru campuran hitam/merah serta tambahan tanah campuran organik. Sabut kelapa ditaburkan pada tanaman dapat memberi kelembapan pada tanah yang diperlukan oleh tanaman-tanaman. Elok ditambahkan lagi dengan manfaat sabut kelapa untuk penyemaian dan tanaman pokok.

Apabila tanaman pokok terung telah dialihkan ke batas, diteruskan pemberian baja mengikut panduan pembekal baja, siraman, gembur, mencabut rumput antara perkara yang dilakukan.

Agak sesuai dan memadai dengan penjagaan pokok terung serta lain2 tanaman yang seakanya jika ia dilakukan mengikut jadual dan ia merupakan aktiviti sihat serta menyeronokkan untuk pelbagai lapisan umur di kediaman. Kalau ada pembantu atau pekebun, elok kerjasama lakukan jadual penjagaan tanaman2 serta mempergunakan manfaat sabut kelapa untuk penyemaian dan tanaman pokok.

IMG_6203.JPG

IMG_6200.JPG