Cendawan yang tumbuh

Cendawan yang tumbuh ialah sejenis kulat yang tumbuh di atas tanah serta merupakan herba yang berguna pada manusia. Cendawan yang biasa dimakan serta dikenali ramai ialah cendawan butang atau cendawan tani -Agaricus bisporus, ia berbentuk payung dan berbatang pendek.  Populasi spesies ini naik mendadak dan merupakan jenis yang paling banyak ditanam di seluruh dunia secara komersial. Antara cendawan yang juga ditanamkan di Malaysia ialah seperti cendawan tiram putih, tiram kelabu, butang putih, butang perang, jeli hitam, shiitake, ling zhi, kukur, abalone dan ada lagi yang biasa didengar.

cendawan
tanamannya cendawan yang tumbuh semulajadi

Terdapat pelbagai lagi cendawan yang punyai bentuk yang berbeza. Ada cendawan yang tumbuh meliar dan ada yang ditanam oleh petani sebagai makanan, kerana khasiatnya dan juga untuk tujuan perubatan.

Cendawan butang punyai kandungan vitamin dan galian yang banyak. Cendawan yang tumbuh ini mengandungi kandungan vitamin B dan kalium yang tinggi. Cendawan mentah difahamkan bebas daripada kolesterol, lemak dan natrium.

cdw03 cendawan yang tumbuh cendawan yang tumbuh

Mengikut kajian oleh pakar perubatan, cendawan dianggap sebagai agen mempertahankan badan dari serangan barah serta boleh membunuh beberapa jenis virus yang membawa penyakit berjangkit. Cendawan dapat mengurangkan kandungan gula dan meningkatkan insulin di dalam darah.

Jika cendawan yang segar agak terhad dipasaran tertentu, cendawan telah dijadikan serbuk kapsul untuk memudahkan keperluan pengguna.

Terdapat juga cendawan yang beracun. Cendawan yang tumbuh boleh dimakan sepertimana cendawan butang yang digunakan secara segar seperti dimakan sebagai sayur.

Cendawan dapat tumbuh pada persekitaran seperti di kawasan tanah rendah dan tinggi serta di kawasan persekitaran yang terkawal.
Keperluan suhu perlu mengikut keadaan persekitaran. Ini mengikut bacaan tanamannya dari sumber yang dianggap boleh diterima pakai.

Dikawasan tanamannya juga ada tumbuh cendawan liar dan sedap mata memandang setiap kali melihat cendawan yang tumbuh.