Menyemai tanaman dengan tanah organik dan sabut kelapa

Sepertimana mengenai manfaat menyemai tanaman bersama sabut kelapa. Ini pula ialah tentang tanah campuran hitam dan merah dalam nisbah 3 dan 1. Di campurkan pula dengan tanah organik yang terpilih, membolehkan tanaman tumbuh dengan lebih baik dan sihat.

Tanah hitam dan merah kebiasaannya boleh didapati di rata-rata kedai pokok. Tanah campuran yang dibuat bersama tanah organik seperti dibawah mampu membantu proses penyemaian bagi tanaman cili, kailan, bayam, terung, tomato, selasih, timun, jagung, bendi, limau kasturi, kacang panjang  dan sebagainya. Dalam pada masa yang sama tidak dinafikan, teknik Tanaman fertigasi yang sedia ada juga memanfaatkan, dan kini menjadi satu industri yang giat aktif.

Tanamannya mahu berkongsi tentang manfaat tanah campuran organik yang boleh digunakan pada pelbagai jenis tanaman.

ter02

Campuran tanah diisi pada beg atau bekas semaian yang dirpilih. Seterusnya campuran tanah diatas boleh ditambah ke batas ketika proses pengemburan tanah pada batas. Keadaan tanah campuran organik yang sihat pada batas biasanya akan membolehkan tanaman tumbuh dengan lebih baik dan cepat.

Tanah Campuran Organik seperti diatas mengandungi kandungan seperti berikut:

  • Coco peat
  • Burnt soil
  • River sand
  • Burnt Husk
  • Rich Humus
  • Charcoal powder

brocolli cilipadi01

Pada polibeg

 

kailan01

Tanaman2 yang telah disemai baik pada beg/bekas atau batas, sebaiknya memerlukan tanah campuran yang baik serta ditambahkan baja mengikut panduan penggunaan daripada pembekal baja. Siraman yang berterusan juga dibuat dalam mengekalkan tahap kesuburan tanah.

bendi

cili padi

tomato2

terung

cilimerah01

kailan hong kong
kailan hong kong

cilipadi02

terung
terung putih

bendi01

rsz_tim07

kacang_panjang

image_1

Yang berikut ialah mengenai sabut kelapa yang membantu dalam tugasan menyemai tanaman tertentu. Sila rujuk kepada  sabut kelapa.

rsz_photo_2 rsz_photo_4

timun01

jagung01

clp04

timun-new02

 

Nota ini berkenaan menyemai tanaman dengan tanah organik dan sabut kelapa.